Omvormer kopen

Bij de aankoop van zonnepanelen moet er ook gedacht worden aan de omvormer die u wilt gebruiken voor uw zonnepanelen. Een omvormer zorgt ervoor dat de zonne-energie van uw zonnepanelen kan worden omgezet in bruikbare energie. De omvormer is minstens zo belangrijk als de zonnepanelen zelf. Indien een omvormer niet passend is voor het door u geselecteerde systeem kan dit een behoorlijk rendementsverlies veroorzaken. Om u wegwijs te maken in de verschillende soorten omvormers volgt hieronder een uitgebreide uitleg van mogelijkheden.


Omvormer

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die u opwekt met uw zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare energie voor uw huishouden. Het is dan ook belangrijk dat u de juiste omvormer voor uw zonnepaneleninstallatie vindt. De factoren waar u rekening mee moet houden bij uw keuze voor een omvormer voor uw zonnepanelen worden hieronder omschreven. Om uw zonnepanelen bruikbaar te maken heeft u altijd een omvormer nodig.


Factoren die meespelen in de keuze van een omvormer:

 • Levensduur omvormer
 • Rendement zonnepanelen
 • Vermogen van de omvormer
 • Persoonlijke voorkeur

 • Levensduur omvormer

  Gemiddeld genomen gaat een omvormer zo'n 10 tot 15 jaar mee, hierdoor moet u er dus rekening mee houden dat deze vervangen moeten worden voordat de levensduur van de zonnepanelen verstreken is. De levensduur van zonnepanelen is namelijk zo'n 20-25 jaar. Daarnaast geld voor omvormers dat deze niet goed tegen een hoge temperatuur kunnen. De onderdelen in de omvormer die warm worden zullen dan ook het eerste kapot gaan, dit zijn de zogenoemde ‘hotspots’ van de omvormer. Met name de transformator is een gevoelig onderdeel dat onder hitte kan bezwijken. De omvormers SMA hebben geen last van dit probleem omdat deze geen hotspots bevatten, hierdoor is de levensduur van deze omvormers langer. Echter behoort SMA wel tot de top van het segment en betaald u voor een dergelijke omvormer aanzienlijk meer. Hierdoor kan het als nog voordeliger zijn om voor een ander merk omvormer te gaan. Zeker indien u van plan bent om een kleinschalig PV-systeem te gaan installeren.


  Rendement

  Het rendement dat de omvormer oplevert is een belangrijk aspect, dit bepaalt namelijk hoeveel energie u uiteindelijk voor uw huishouden kunt gebruiken. Belangrijk hierbij is dat u kiest voor een omvormer zonder transformator omdat deze een hoger rendement leveren. U kunt omvormers zonder transformator herkennen doordat de naam eindigt op TL. Daarnaast werken omvormers het beste wanneer deze zwaar belast worden , het is dus raadzaam het vermogen dat uw zonnepanelen leveren goed af te stellen op de omvormer. Omvormers presteren namelijk het beste wanneer zij optimaal gebruikt worden. In de regel kunt u het totale vermogen van de zonnepanelen keer de factor 0.85 doen om te bereken rond welke Wattpiek de omvormer moet komen te liggen. Indien u van plan bent om in de toekomst flink te upgrade in het aantal zonnepanelen moet u er rekening mee houden dat u of een geheel nieuwe omvormer zal moeten aanschaffen of wel een tweede omvormer erbij zal moeten nemen. Wanneer er materialen worden gebruikt dat op de omvormer is afgestemd zal het rendement optimaal zijn.


  Vermogen van de omvormer

  Het vermogen van de omvormer wordt bepaalt door het vermogen dat de zonnepanelen opleveren, hiervoor wordt een omvormer gebruikt die 15% minder vermogen kan dragen dan de zonnepanelen opbrengen. Hierdoor weet u zeker dat u de maximale opbrengst en levensduur met uw omvormer zult behalen. Dit is van belang zodat de omvormer energie optimaal om kan zetten in bruikbare stroom.


  Persoonlijke voorkeur

  Veel omvormers maken een zacht ruisend geluid dat door sommigen als hinderlijk ervaren wordt, ook werkt het aflezen van omvormers verschillend. Het is goed om na te gaan wat uw persoonlijke voorkeuren zijn wanneer u kiest voor een omvormer, er zijn stille omvormers die geen geluidsoverlast veroorzaken van SMA. Deze omvormers beschikken niet over een ventilator en transformator waardoor deze volledig stil is. Echter betaald u voor een dergelijke omvormers wel meer. Tegenwoordig kan het aflezen van de omvormer via het display en bij sommige omvormers is het zelfs mogelijk om via Wi-Fi de resultaten te lezen. Voor het lezen van de meetgegevens via internet worden de resultaten van de omvormer doorgestuurd naar het draadloos netwerk zodat u deze overal kunt inzien. Onder andere de omvormers SMA hebben de mogelijkheid meetgegevens via internet te bekijken.


  Merken omvormers

  Er worden verschillende merken omvormers aangeboden op de markt, het verschil in prijs wordt voornamelijk bepaalt door de extra opties die een omvormer heeft. Omvormers met een transformator zijn bijvoorbeeld over het algemeen iets goedkoper. Hieronder hebben we een aantal A-kwaliteit merken omvormers voor u uiteengezet. Allen bieden zij kwalitatief goede omvormers aan en zijn het vooral de verschillende extra opties die zij aanbieden die het prijs verschil maken.



  omvormers

  Goodwe


  Het Chinese bedrijf Goodwe is opgericht in 2010 en het hoofdkantoor is gevestigd in Suzhou. De producten worden door Goodwe zelf ontwikkeld en getest. Het ontwikkelen van de omvormers wordt door Goodwe in Duitsland uitgevoerd, vervolgens worden de onderdelen in China in elkaar gezet. Goodwe heeft zijn doelen ambitieus ingesteld door de groei van verkoop van zonnepanelen, zij willen de verkoop van omvormers namelijk verdrievoudigen de komende periode. De omvormers van Goodwe voldoen aan de Europese normen en zijn volledig gecertificeerd, daarnaast bieden zij een garantie van vijf jaar voor hun producten.


  Samil Power


  Als onderdeel van de Samil Group is Samil Power een internationaal bedrijf. Samil Power is opgericht in 2008 en één van de omvormer producenten die wereldwijd het snelst groeit. Een derde van het personeel met totaal 700 werknemers bij Samil Power is werkzaam op de research en development afdeling om de producten die zij aanbieden te optimaliseren. Het doel van Samil Power is om een breed assortiment omvormers aan te bieden van een goede kwaliteit en gebruiksvriendelijk voor de klant.


  SMA


  SMA Solar technology AG was opgericht in 1981 en heeft ongeveer 5500 personen wereldwijd in dienst. In 2011 heeft SMA Solar technology AG een omzet van 1.7 miljard euro behaalt, het is een onderneming met een leidende positie wereldwijd op de markt van omvormers van zonne-energie. De SMA omvormers beschikken over een fabrieksgarantie van vijf jaar.


  Power-One


  De producten van Power-One worden geproduceerd op verschillende locaties in de wereld, namelijk in Amerika, Azië en Europa. De onderneming behoort tot de top tien van leveranciers van omvormers wereldwijd, en heeft wereldwijd duizenden werknemers in dienst. Daarnaast beschikt Power-One ook over de ISO certificering. Power-One produceert verschillende soorten omvormers, voor de 1-fasige omvormers geldt een garantie van vijf jaar en voor de 3-fasigen omvormers wordt een tien jaar garantie gegeven.


  Omnik


  Omnik is wereldwijd actief met de verkoop van omvormers voor zonnepanelen, zij zijn gespecialiseerd in de productie van zonnepanelen omvormers. Binnen het bedrijf wordt de focus gelegd op de marketing van omvormers en research en development voor omvormers. De research en development afdeling van Omnik heeft wereldwijd samenwerkingen met andere organisaties om de omvormers die zij produceren hoogstaand en innovatief te houden. Omnik biedt een breed assortiment omvormers aan en biedt standaard vijf jaar garantie op de producten.