Stappenplan zelf installatie zonnepanelen

Indien u er voor heeft gekozen om de zonnepanelen installatie zelf te gaan installeren dan zijn er een aantal aspecten waar u rekening mee dient te houden om zo u eigen veiligheid te kunnen waarborgen. Daarnaast is het van belang dat u alle onderdelen van het PV-systeem in de juiste volgorde installeert. Hieronder hebben wij voor u een handig stappenplan voor het zelf installeren van zonnepanelen toegevoegd. Hierdoor zal het zelf installeren van zonnepanelen voorspoedig verlopen en hoeft u niet bang te zijn belangrijke elementen te vergeten zodat u zeker bent van een optimale locatie voor de installatie.

  1. Dak type
  2. Installeren van de zonnepanelen
  3. Installatie omvormer ten opzichte van de zonnepanelen
  4. Vrije groepen in de meterkast aanmaken
  5. Elektriciteitsmeter die kan terugdraaien
  6. Methode plaatsing zonnepanelenstappenplan zonnepanelen installeren

1. Dak type

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 36 graden en om deze reden worden zonnepanelen op een plat dak dan ook door middel van installatiemateriaal in deze hoek geplaatst. Het dak waar u de zonnepanelen installeert bepaalt welk installatiemateriaal u nodig zult hebben. Zoals net al aangegeven gebruikt men voor een plat dak andere installatiematerialen dan voor een schuin dak. Veelal zijn de kosten voor de installatie materialen die voor een schuin dak worden gebruikt net iets duurder die voor een plat dak. Wel nemen zonnepanelen meer ruimte in op een plat dak dan op een schuin dak. Dit komt doordat de zonnepanelen op een standaard worden gemonteerd en er afstand tussen de zonnepanelen bewaart moet worden om schaduwvlaktes te voorkomen.Het is dan ook van belang dat u bij het plaatsen van zonnepanelen rekening houdt met de ruimte die zonnepanelen innemen. In het principe kunt u zonnepanelen installeren op ieder dak type.


2. Installeren van de zonnepanelen

Om alle verschillende aspecten na te gaan die komen kijken bij het zelf installeren van zonnepanelen doet u er goed aan om van te voren een schets te maken van u dak situatie. Zo is het van belang om na te gaan op welke plaatsing richting de zonnepanelen komen te staan. Ideaal gezien installeert u de zonnepanelen richting het zuiden zodat deze gedurende de dag de meeste zonuren opvangen. Ook dient u rekening te houden met schaduwvorming op de zonnepanelen. Schaduwvorming op de zonnepanelen installatie is namelijk funest voor de opbrengst. U kunt eventueel dit probleem oplossen door de zonnepanelen waarop schaduw valt in een aparte serie aan te sluiten zodat deze de andere zonnepanelen niet beïnvloeden. U kunt al deze details overzichtelijk in een schets weergeven zodat u tijdens de zelf installatie precies weet waar u aan toe bent.

.

3. Installatie omvormer ten opzichte van de zonnepanelen

Tijdens de zelf installatie moet er er rekening mee houden om de kabel van de zonnepanelen naar de omvormer zo kort mogelijk te houden zodat er zo min mogelijke energie verloren gaat. Het is dan ook het beste is om de omvormer van uw PV-systeem zo dicht mogelijk bij uw zonnepanelen te installeren. Ook de dikte van de solar kabel speelt hierbij een belangrijke rol. Indien deze kabel te dik of juist te dun is kan dit ook zorgen voor een licht rendementsverlies. Duitse merken staan bekend om de hoge kwaliteit.


4. Vrije groepen in de meterkast aanmaken

Het is belangrijk om na tegaan hoeveel stroom de omvormer levert die aan uw zonnepanelen is gekoppeld. Wanneer deze meer dan 2,25 Ampère (oftewel 600 Wattpiek) stroom levert is het noodzakelijk deze op een aparte groep in de meterkast aan te sluiten. In totaal kunt u maximaal drie zonnepanelen op één verbruiksgroep aansluiten, wanneer u meer zonnepanelen aan wilt sluiten dient u gebruik te maken van een kabel die u aansluit op een vrije groep. Het aanmaken van een vrije groep mag uitsluitend gedaan worden door een professioneel. De kosten hiervan zijn echter laag en de rest van het systeem mag u wel gewoon zelf installeren.


5. Elektriciteitsmeter die kan terugdraaien

Wanneer uw zonnepanelensysteem meer energie opwekt dan u verbruikt kunt u deze energie salderen bij uw energieleverancier. Dit houd in dat u de energie terug levert aan uw energieleverancier om de momenten dat u meer opwekt dan u verbruikt. Hiervoor ontvangt u een vergoeding. Om te kunnen toepassen moet u wel over een terugdraaiende elektriciteitsmeter beschikken. Zoals de naam al doet vermoeden zal deze meter daadwerkelijk teruglopen op de momenten dat u meer energie opwekt dan dat u verbruikt. In de avond zult u deze momenten dan ook weer kunnen compenseren waardoor u energierekening laag blijft.Het is aan te raden om te salderen met uw zonnepanelen omdat u op deze manier de teveel opgewekte energie niet verloren laat gaan. Door middel van salderen zal uw energierekening dan ook aanzienlijk dalen en hiermee de terugverdientijd van het zonnepanelen systeem verkleinen.


6. Methode plaatsing zonnepanelen

Wanneer u de zonnepanelen op uw dak plaatst heeft u twee mogelijkheden. U kunt zonnepanelen geschakeld of parallel op het dak bevestigen.
Bij geschakeld plaatsen van uw zonnepanelen worden alle zonnepanelen aan elkaar geschakeld en gezamenlijk aan de omvormer verbonden. In tegenstelling tot het parallel installeren van zonnepanelen waarbij ieder zonnepaneel met een aparte kabel wordt verbonden met de omvormer. Het voordeel van deze parallelle plaatsing van uw zonnepanelen is dat de zonnepanelen elkaars rendement niet beïnvloeden wanneer er schaduw opvalt.Het parallel installeren van zonnepanelen is wel een stuk duurder dan het geschakeld installeren van zonnepanelen, hierdoor zal de tijd voor het terugverdienen van uw zonnepaneleninstallatie bij een parallel installatiesysteem aanzienlijk langer zijn. Het is dan ook niet aan te raden om bij kleinere installatie zonnepanelen parallel te installeren.